Виїзний семінар шкільних бібліотекарів

24 березня 2017 року відбувся виїзний семінар шкільних бібліотекарів до міста Чернігова, організований бібліотекарем Данівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ольгою Слісаренко. До участі у семінарі були запрошені шкільні бібліотекарі загальноосвітніх навчальних закладів Деснянської та Остерської ОТГ.

Учасники семінару мали можливість відвідати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М.Коцюбинського, який нині складається з меморіального будинку письменника, сучасної будівлі літературної експозиції та справжньої окраси своєї - меморіального саду Коцюбинських.

Завдяки цікавій екскурсії літературною експозицією, шкільні бібліотекарі району познайомилися з основними етапами життя та творчості письменника. Серед експонатів багато фотоматеріалів, які свідчать про знайомство письменниками з видатними українськими митцями. Експозиція в цілому відображає багатогранність таланту письменника, його безмежну любов до України, її природи, переживання з приводу тих історичних подій, свідком та учасником яких був сам Михайло Коцюбинський.

Відвідали учасники семінару і меморіальну квартиру родини Коцюбинських - невеликий одноповерховий дерев’яний будинок, який стоїть у центрі подвір’я. В кімнатах відтворена обстановка, в якій жив письменник зі своєю родиною. Зазираючи у кімнати будинку, можна було відчути неповторну духовну ауру, яка ніби й зараз живе у його стінах. Прості скромні речі, що оточували митця, дають можливість уявити його побут, уподобання, смаки.

Після відвідин меморіального будинку, гості завітали до прекрасного саду родини Коцюбинських, де письменник часто працював на лоні природи. Сад стараннями працівників музею збережено у тому вигляді, яким він був за життя письменника. Прикрашають цю своєрідну зелену експозицію дерева, що їх особисто посадив видатний майстер слова, особливо приваблює ялинка, що розкинула свої могутні віти над меморіальним будинком. Їй вже понад 100 років. Вражає різноманіття дерев і квітів: від традиційних українських до екзотичних, якими свого часу письменник милувався в Італії під час свого лікування. Крім того учасникам семінару було презентовано нову книгу «Антологія творів лауреатів премії ім. М.Коцюбинського. Проза», упорядниками якої є Ольга Єрмоленко і Наталія Коцюбинська. Вихід цієї книги є знаковою подією в історії премії ім. М.Коцюбинського, адже на сторінках видання опубліковано твори двадцяти одного автора, котрі у різні роки стали її лауреатами. Саме ж видання готувалося ще до 20-річчя з часу заснування премії, проте через складну фінансову ситуацію воно побачило світ лише на початку цього року. Видання було профінансоване з обласного бюджету.

Після музею учасники семінару відвідали бібліотеку ім. М.М. Коцюбинського, яка є частиною міської централізованої бібліотечної системи, до якої входять ще 5 бібліотек для дорослих та 3, що обслуговують дітей, серед яких і дитяча бібліотека ім. О.П. Довженка, що знаходиться в цьому ж приміщенні.

Працівники бібліотеки щиро привітали гостей, познайомили їх з особливостями своєї роботи, поділилися досвідом проведення різноманітних заходів, презентували проекти, до яких вони мали можливість долучитися нещодавно, та висловили сподівання щодо можливих зустрічей в майбутньому. Серед присутніх у бібліотеці були також шкільні бібліотекарі кількох навчальних закладів Чернігова, які обговорили з колегами деякі особливості роботи в своїх навчальних закладах.

Фотоальбом

Кiлькiсть переглядiв: 396

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.